Portfolio

Hier vindt u voorbeelden van mijn tuinprojecten. Afhankelijk van de situatie en wensen werk ik op verschillende manieren. Van een geheel nieuw ontwerp tot ‘onderhoud met frisse blik’. Als laatste een ontwerpopdracht voor een cursus.

Wonen-aan-de-dijk

Een nieuwe voortuin bij jaren-dertigwoning. Uitgangssituatie: gazon op het noorden, met alleen enkele hortensia’s, zonder afscheiding met de straat. Wens: een tuin waar veel te zien is, met reliëf en speelse vormgeving, lage afscheiding met de straat, en een weelderige beplanting. Kleurenpalet: donkerrood met grijstinten. Thema: jeugdherinnering van wonen aan de dijk. Aangelegd in een half jaar, m.u.v. de zomermaanden, samen met een collega. Graszoden hergebruikt voor het reliëf. Droogteresistente beplanting op de dijkjes.

Biotopentuin

Achtertuin bij portiekwoning. Uitgangssituatie: gazon met borders, heesters en bomen, recentelijk aangelegd door een hoveniersbedrijf. Wens: samen met mij te werken aan een persoonlijkere en ecologische tuin, vertaald naar een vaste-plantentuin met veel verschillende biotopen en daardoor meer diversiteit aan planten.

Wilde-plantentuin in het bos

Grote bostuin met veel reliëf, rondom bungalow. Het huis staat in een dal tussen duinen met gemengd dennenbos. Rondom het huis is veel verharding en er ligt een groot, vlak gazon. Vooral groenblijvende heesters als Rododendron, hulst, laurierkers en Taxus, en buxushaagjes in patronen. Het bos lijkt niet bij de tuin te horen, maar er omheen te staan.

Wens: een natuurlijker tuin met meer kleur en bloemen en minder onderhoud. Meerjarenproject waarin de tuin zich ontwikkelt adhv het thema Wonen-in-het-bos: in een bos heerst een intieme sfeer, die ontstaat door omslotenheid, hoogte, doorkijkjes en gefilterd licht en zachte materialen en vormen. Dat betekent concreet: liever hout dan steen als materiaal, afgeronde vormen dus rondlopende paden en heuveltjes, een boomgroepje bij het huis, en zachte overgangen. Door dit concept als leidraad aan te houden, kan een bossfeer worden opgeroepen of versterkt. Wordt vervolgd…

Oude situatie. De Rhododendron sluit het bos buiten
Breed en dus bewerkelijk klinkerpad
Het bos bij de tuin betrekken middels nieuwe natuurtrap
Het -al aanwezige- terras is intiemer gemaakt met een rondlopende houtopslag
Bos en tuin zijn al meer een geheel

Hedendaagse kloostertuin

(Ontwerp-opdracht tijdens cursus Ontwerpen voor Tuin en Park van Het Ontwerpinstituut.) Uitgangssituatie: ruimte tussen kerk en voormalig klooster, pal aan drukke winkelstraat. Wens: openbare ruimte met oa kruidentuin, sobere uitstraling. Thema door mij bedacht: wandeling naar stilte. Vertaling: om te wandelen zijn ruimte en tijd nodig en die geven de wandelaar de mogelijkheid tot rust te komen en stil te worden. Dus een pad met zekere lengte is nodig. Via een cortèn-stalen kruidentuin met geuren en kleuren aan de drukke straatkant, bereikt men de stilteplek, een in een vierkant rondgaand pad tussen 2 rijen bomen, als de 4 gangen om een kloostertuin (Hortus conclusus).